SMAKI KUCHNI WŁOSKIEJ – album wielkiego formatu!

smaki_kuchni_wloskiej_internet

Pierwszy taki album o kulturze kuchni włoskiej w Polsce!

Przepiękny album poświęcony wszelkim możliwym smakom kuchni włoskiej. Przedstawia wszystkie potrawy i ich składniki, które sprawiły, że kuchnia ta jest tak wyjątkowa. Podróż przez kulinaria Włoch dzięki pięknym fotografiom oraz tekstom obfitującym w ciekawostki i anegdoty dla każdego czytelnika będzie wręcz oszałamiająca. Naturalnie na trasie tej podróży znajdują się również liczne przepisy i tradycyjne włoskie sposoby przyrządzania potraw.

Żadne włoskie specjały nie będą już miały przed nami tajemnic:
sery i makarony
ryż i produkty zbożowe
pieczywo, pizza i focaccia
mięso i wędliny
ryby, mięczaki i skorupiaki
warzywa i owoce
zioła, przyprawy i dodatki
typowe torty, ciasta i ciastka
lody i czekolada, kawa i wino

Umberto Galimberti – profesor antropologii kultury na Wydziale Literatury i Filozofii Uniwersytetu Ca’ Foscari w Wenecji, wykładowca filozofii historii i psychologii dynamicznej. Współpracuje z licznymi włoskimi periodykami, między innymi z dziennikami „il Sole 24 Ore” oraz „La Repubblica”. W 2002 r. otrzymał międzynarodową nagrodę „Mistrz i zdrajca psychoanalizy”.
Giovanni Ballarini – od 2008 r. przewodniczący Włoskiej Akademii Kuchni. Początkowo nauczyciel na Uniwersytecie Camerino, później profesor Uniwersytetu w Parmie, a od 2004 r. emerytowany profesor tej uczelni. W swojej akademickiej działalności badawczej zajmował się rolą, jaką potrawy mają w ludzkim żywieniu, także z perspektywy ewolucji.

Kto będzie zachwycony tym albumem?
- pasjonaci wszystkiego, co związane ze sztuką przyrządzania potraw
- osoby chcące poszerzyć swoje umiejętności kulinarne i wiedzę na temat kuchni włoskiej
- każdy, kto szuka pięknego, a jednocześnie praktycznego upominku.

Patronat: KUCHNIA Magazyn dla Smakoszy

Pobierz fragment książki w formacie *.PDF: smaki_fragment

Vito Cassetii rozmowa o książce (plik audio) 

Smaki kuchni włoskiej
Sztuka kulinarna i najlepsze potrawy
eseje wprowadzające: Umberto Galimberti i Giovanni Ballarini

Wydawnictwo JEDNOŚĆ
Kategoria: kulinaria, upominek
Format: 270×360 mm
Liczba stron: 368
Ilustracje: 5000 kolorowych zdjęć
Oprawa: twarda z obwolutą
Cena detal.: 190,00 zł
ISBN: 978-83-7660-707-8

Dodaj komentarz